PLEXIGLAS® is niet hetzelfde als „plexiglas“

Plexiglas Logo

In de volksmond wordt ‚plexiglas‘ vaak verkeerd gebruikt als overkoepelende term voor verschillende soorten acrylglas-producten van verschillende producenten. Deze generalisering kan bij de aanschaf van materiaal echter een probleem worden. Want wie hoogwaardige producten plant en bouwt, moet echt het verschil kennen tussen PLEXIGLAS® en ‚plexiglas‘. Lees hier waarom het definiëren van het merk zo belangrijk is.

 

Een merk als overkoepelende term

Al in 1932 produceerde Röhm & Haas de eerste gegoten platen van polymethylmethacrylaat, kortweg PMMA, en vanaf 1933 een stabiel, transparant en onbreekbaar polymeer dat onder de merknaam PLEXIGLAS® werd geregistreerd. PLEXIGLAS® beheerste toen de markt en genoot al snel grote bekendheid. Een ongewenst neveneffect was dat consumenten later ook acrylglas van ander producenten „plexiglas“ gingen noemen. Dit gold overigens niet alleen voor het merk PLEXIGLAS®, maar ook voor de merken Tempo® (papieren zakdoekjes) UHU® (vloeibare lijm) en tesa® (plakband). Maar PLEXIGLAS® is en blijft een merkproduct met diverse eigenschappen dat op maat gemaakte oplossingen biedt voor veel sectoren.

 

Duurzaam materiaal

PLEXIGLAS® staat als merk voor de kwaliteit van producten waaraan zeer hoge eisen worden gesteld. Het merkacryl van Evonik is een van de meest hoogwaardige en flexibelste acrylglazen ter wereld. Een van de belangrijkste kwaliteitskenmerken is de hoge lichttransmissie van ruim 90 procent (bij kleurloos materiaal). PLEXIGLAS® laat wel licht door, maar beschermt gelijktijdig tegen de schadelijke invloeden van uv-straling. Want de meest effectieve uv-bescherming is niet die, zoals in de markt vaak gebruikelijk, die als laag wordt aangebracht, maar die al in het materiaal aanwezig is. Vakmensen noemen een dergelijke technologie ’naturally UV-stable‘. Dat betekent dat PLEXIGLAS® compleet uit extreem krachtige en uv-stabiele moleculen bestaat. Dat zorgt ervoor dat niet alleen het oppervlak, maar het volledige materiaal beschermd is tegen de vergelende kracht van uv-stralen. Zo kan het merkacryl garanderen dat originele PLEXIGLAS®-platen en buizen in een kleurloze uitvoering 30 jaar lang niet geel worden en hun lichttransmissie behouden.

 

Gegoten of geëxtrudeerde halfproducten en granulaat

De lichttransmissie en uv-bescherming zijn slechts twee van de fantastische eigenschappen van PLEXIGLAS®. In de loop der jaren is het assortiment steeds verder ontwikkeld en gedifferentieerd. Tegenwoordig worden onder het merk PLEXIGLAS® zowel gegoten als geëxtrudeerde massieve platen, buizen, staven en folies aangeboden. Bij de productie van gegoten PLEXIGLAS® wordt vloeibare methylmethacrylaat (MMA) tussen twee glasplaten gegoten waar het polymeriseert onder invloed van warmte, dat wil zeggen verhardt. Geëxtrudeerd PLEXIGLAS® XT wordt gemaakt van al gepolymeriseerd methylmethacrylaat-granulaat van dezelfde producent en met dezelfde merknaam. Deze wordt in een extruder gesmolten en kan aansluitend in verschillende vormen worden geëxtrudeerd, bijv. als massieve platen en wandplaten, staven en buizen.
Maar PLEXIGLAS®-granulaat kan niet alleen uitstekend worden geëxtrudeerd. De verschillende producten uit het portfolio van PLEXIGLAS® beschikken ook over andere fysische eigenschappen, zoals vloeibaarheid en hittebestendigheid. Bovendien kunnen ze met alle gangbare thermoplastische procedures worden verwerkt, bijvoorbeeld ook bij spuitgieten.

 

Veelzijdig en universeel inzetbaar

Gegoten, geëxtrudeerde en spuitgegoten PLEXIGLAS®-producten zijn allemaal anders geproduceerd, maar hebben bijna dezelfde bijzondere eigenschappen. Want het merkacryl is niet alleen uiterst transparant, het is in zuivere vorm ook nog eens absoluut kleurloos en kan dus zeer nauwkeurig worden ingekleurd. De massieve platen zijn niet alleen beschikbaar in ruim 80 kleuren, maar ook met verschillende oppervlakken, hoge functionaliteiten en veel speciale eigenschappen. Een aantal varianten geleiden goed licht, andere zijn bestand tegen extreme druk, en weer andere beschermen tegen geluid of warmte. Door deze veelzijdigheid biedt PLEXIGLAS® inspirerende mogelijkheden voor vormgeving en gebruik in verschillende sectoren.

Meer informatie over PLEXIGLAS®-producten vindt u hier – of laat u zich inspireren door de World of PLEXIGLAS®‘.